lördag 15 mars 2025

Karragenalg - Chondrus crispus

Karragenalg (Chondrus crispus)

Kallas ibland även för karragentång i Sverige


Karragenalg (Chondrus crispus), även kallad irländsk mossa, är en rödalg som växer längs Nordatlanten, särskilt vid Europas och Nordamerikas kust. Den har en platt, gaffelformad struktur och varierar i färg från djup rödbrun till lila och grön beroende på växtplats och exponering för ljus.

Denna alg är känd för sitt rika innehåll av bioaktiva ämnen, inklusive mineraler som jod, magnesium och kalcium, samt för sin höga halt av karragenan – en gelébildande fiber med bred användning som förtjockningsmedel i livsmedelsindustrin.

Som livsmedel kan den ätas i torkad form eller kokas till en gelé som används i desserter, soppor och växtbaserade alternativ till gelatin. Den har också fått ökad uppmärksamhet som en ingrediens i moderna hälsokostprodukter.

Vill du utforska havets resurser och lägga till en naturlig ingrediens i din kost? Karragenalg kan vara ett spännande val!

På Artdatabanken kan du läsa mer om karragenalg och dess förekomst i Sverige. På den sidan finns det även lite mer bilder.



 

Inga kommentarer :