onsdag 26 mars 2025

Kennet Lundins bok "Sjömat - den ätbara mångfalden i havet"

Sjömat – Den ätbara mångfalden i havet


Kennet Lundins bok Sjömat från 2022 (ISBN 978-91-89706-67-5) är en inspirerande resa genom havets ätliga skafferi. Kennet tar upp många olika djur som går att äta men som traditionellt inte inmundigas i Sverige. Tagghudingar, kräftdjur (som vanligtvis inte äts i Sverige9, blötdjur, nässeldjur medmera.  Och, naturligtvis finns tång med på ca 10 sidor. Med forskarens skärpa och entusiastens hjärta lyfter Kennet fram den enorma potential som våra svenska tångarter har – både som näringskälla och som klimatsmart mat för framtiden.

Tång är rikt på mineraler, fibrer, antioxidanter och umamismak. I boken får vi lära känna olika sorter som fingertång, socker- och blåstång, och hur dessa kan skördas hållbart längs våra kuster. Lundin beskriver inte bara tångens näringsvärde, utan också dess historia som mat i både Norden och Asien.



"Sjömat" är mer än en faktabok – det är ett väckelsemanifest för den ovanligare blå maten. För alla som är nyfikna på tång som råvara, vare sig det är för att smaksätta en gryta, göra chips eller utveckla helt nya rätter, är boken en värdefull och vacker vägvisare.

Rekommenderas...!

MVH

Joel Magnusson

Inga kommentarer :