Sjömat – Den ätbara mångfalden i havet
Kennet Lundins bok Sjömat från 2022 (ISBN 978-91-89706-67-5) är en inspirerande resa genom havets ätliga skafferi. Kennet tar upp många olika djur som går att äta men som traditionellt inte inmundigas i Sverige. Tagghudingar, kräftdjur (som vanligtvis inte äts i Sverige9, blötdjur, nässeldjur medmera. Och, naturligtvis finns tång med på ca 10 sidor. Med forskarens skärpa och entusiastens hjärta lyfter Kennet fram den enorma potential som våra svenska tångarter har – både som näringskälla och som klimatsmart mat för framtiden.
Tång är rikt på mineraler, fibrer, antioxidanter och umamismak. I boken får vi lära känna olika sorter som fingertång, socker- och blåstång, och hur dessa kan skördas hållbart längs våra kuster. Lundin beskriver inte bara tångens näringsvärde, utan också dess historia som mat i både Norden och Asien.
MVH
Joel Magnusson
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar