torsdag 27 mars 2025

Svenska växter - Kryptogamer av Björn Ursing

En bokskatt från 1962: Svenska växter – Kryptogamer av Björn Ursing

En oväntat användbar guide för den som vill utforska svensk tång och alger

Ibland dyker man på en bok som, trots sin ålder, känns överraskande användbar. Björn Ursings klassiker från 1962, Svenska växter – Kryptogamer, är precis en sådan. Med ett nöjt leende bläddrar jag i min egen kopia – bilden här nedan visar ett välbevarat exemplar som följt med på många utflykter längs västkusten.

Omslag till boken Svenska växter – Kryptogamer av Björn Ursing från 1962, med beskrivningar av svensk tång och alger

Boken är en del i serien Svenska växter, och fokuserar på kryptogamer – alltså växter som sprider sig via sporer snarare än frön. Det innebär bland annat alger, lavar, mossor, svampar och ormbunksväxter.


Ett guldkorn för den tångintresserade

Det som gör denna bok extra rolig för den som är nyfiken på ätliga alger är att den faktiskt innehåller en hel del om svensk tång. Här beskrivs flera av våra vanligaste brunalger, rödalger och grönalger – inklusive arter som:

  • Skräppetare (Saccharina latissima)

  • Fingertare (Laminaria digitata)

  • Blåstång (Fucus vesiculosus)

  • Rödsallat (Palmaria palmata)

Det är ingen modern kokbok eller artskildring i färg, men Björn Ursings text är saklig, tydlig och innehåller precis det man behöver för att börja lära känna tång i fält. Det blir lite som att ha med sig en kunnig botanist på promenaden längs klipporna.


Användbar – också idag

Trots att boken har över 60 år på nacken är den förvånansvärt praktisk för artbestämning, särskilt om du är ute efter att hitta svensk tång att äta eller studera. Vill man kombinera gammal kunskap med modern användning (som att laga dashi på fingertare eller göra chips av skräppetare) så ger Ursings bok en bra grund att stå på.

Att läsa hans text väcker också en viss vördnad – här finns en botanisk noggrannhet och respekt för naturen som gör att man själv vill lära mer.


Så om du hittar denna bok på ett antikvariat eller i en secondhandbutik – slå till! Det är en botanisk pärlaoch ett utmärkt komplement till mer moderna fälthandböcker och kokböcker med alger.


Lycka till med tångsmakandet!

MVH

Joel Magnusson 




Inga kommentarer :