söndag 12 maj 2013

Knöltångsterrine (Ascophyllum nodosum)

Terrine med knöltång, citron och getost – serverad med stenbitsrom

Här kommer ett recept på en läcker och unik terrine med citrondoftande knöltång är en smakupplevelse utöver det vanliga – perfekt som förrätt eller på buffébordet. Serveras med stenbitsrom och gräddfil för en havsnära touch.

Ingredienser (ca 4 portioner)

Knöltång:

  • ca 5 dl sköljd och rensad knöltång (endast de 10 yttersta cm av tångruskan), klippt i 4–5 cm långa bitar

Lag till knöltång:

  • Strimlat skal från 1/2 citron

  • Saft från 1/2 citron

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 1 dl vatten

  • 1/2 tsk salt

  • Lite vitpeppar

Terrinebas:

  • 1 1/2 dl mjölk

  • 2 gelatinblad

  • 100 g välsmakande vit dessertost (gärna getost)

  • Finrivet skal från 1/2 citron

  • Eventuellt lite salt


Så här gör du:

  1. Koka knöltången:
    Sjud i lagen i ca 20 minuter tills tången är mjuk. Beroende på årstid kan koktiden bli längre. Otillräckligt tillagad tång kan göra terrinen svår att skära.

  2. Förbered terrinebasen:
    Koka upp mjölken med det finrivna citronskalet. Tillsätt de blötlagda och urkramade gelatinbladen.

  3. Mixa:
    Mixa den varma mjölkblandningen med osten till en slät mix. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt beroende på ostens sälta.

  4. Montera terrinen:
    Klä en avlång bröd- eller kakform med plastfilm. Lägg knöltången jämnt längs formen. Häll över den varma ost- och gelatinmixen. Knacka försiktigt formen så vätskan tränger ner.

  5. Kyl:
    Täck med plastfilm och låt svalna i kylen i minst några timmar. Tryck ner plasten så att tången täcks ordentligt.

  6. Servera:
    Skär terrinen i skivor och servera med en klick gräddfil och lite stenbitsrom.


Tips:

  • Knöltång hittar du längs västkusten, särskilt i Bohuslän. Skörda hållbart – endast toppen tillväxer!

  • Terrinen passar utmärkt på midsommar, nyår eller som ett vegetariskt inslag med smak av havet.


Skiva av citrondoftande tångterrine med stenbitsrom vid en sten vid Bohusläns kust.

Lite meck att göra denna rätt men det lönar sig verkligen för den är riktigt god och trevlig. Impar gott på dina gäster..


Lycka till!

MVH

Joel

Först publicerad på min blogg i maj 2013 uppdaterad april 2025

Inga kommentarer :