torsdag 14 augusti 2008

Blåmusselsoppa med knöltång (Ascophyllum nodosum)

Blåmusselsoppa med knöltång – havets bästa i en skål

Recept för fyra personer
Foto: Joel Magnusson

En mustig soppa där havets smaker får ta plats – blåmusslor, tång och schalottenlök kokas samman till en fyllig buljong, perfekt att avnjuta vid kusten eller hemma med havet i tanken. Denna gång serverad i en träskål på en kartlavsbeklädd klippa på Hönö i Bohuslän – så nära havet man kan komma.

Blåmusselsoppa med knöltång serverad i träskål på kartlavsbeklädd klippa i Bohuslän.

Ingredienser:

  • Ett 20-tal blåmusslor

  • 1 liter vatten

  • Ett par buljongtärningar

  • 1 dl vitt vin

  • 8–9 schalottenlökar

  • 2 dl lätt sammanpressad knöltång (Ascophyllum nodosum), klippt i 2–3 cm längder

  • Smör och vetemjöl till redning

  • Lite klippt persilja till garnering
    (eller färsk gräslök om du hittar det på klipporna – det händer oftare än man tror)

Så här gör du:

  1. Skölj musslorna och kassera de som är trasiga eller inte stänger sig vid ett lätt knack.

  2. Fräs knöltång och finhackad schalottenlök i smör i en kastrull i ett par minuter.

  3. Tillsätt vatten, buljongtärningar och vin. Låt småkoka i 10–15 minuter tills tången börjat mjukna.

  4. Lägg i musslorna och låt koka i cirka 5 minuter. Ta upp dem när de öppnat sig – de som inte öppnat sig kastas.

  5. Rör ihop smör och mjöl till en redning (ca 2 msk sammanlagt) och vispa ner i soppan.

  6. Lägg tillbaka de öppnade musslorna i den redda soppan.

  7. Toppa med persilja eller klippt gräslök och servera genast.

Tips: Plocka musslorna precis innan tillagning – de förlorar snabbt sin fräschör i solen.

Servering:
Avnjut soppan med ett gott bröd och något friskt i glaset – kanske samma vin som du använde i soppan.

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg augusti 2008 – uppdaterad april 2025

MVH

Joel Magnusson

Inga kommentarer :