Blåmusselsoppa med knöltång – havets bästa i en skål
Recept för fyra personerFoto: Joel Magnusson
En mustig soppa där havets smaker får ta plats – blåmusslor, tång och schalottenlök kokas samman till en fyllig buljong, perfekt att avnjuta vid kusten eller hemma med havet i tanken. Denna gång serverad i en träskål på en kartlavsbeklädd klippa på Hönö i Bohuslän – så nära havet man kan komma.
Ingredienser:
-
Ett 20-tal blåmusslor
-
1 liter vatten
-
Ett par buljongtärningar
-
1 dl vitt vin
-
8–9 schalottenlökar
-
2 dl lätt sammanpressad knöltång (Ascophyllum nodosum), klippt i 2–3 cm längder
-
Smör och vetemjöl till redning
-
Lite klippt persilja till garnering
(eller färsk gräslök om du hittar det på klipporna – det händer oftare än man tror)
Så här gör du:
-
Skölj musslorna och kassera de som är trasiga eller inte stänger sig vid ett lätt knack.
-
Fräs knöltång och finhackad schalottenlök i smör i en kastrull i ett par minuter.
-
Tillsätt vatten, buljongtärningar och vin. Låt småkoka i 10–15 minuter tills tången börjat mjukna.
-
Lägg i musslorna och låt koka i cirka 5 minuter. Ta upp dem när de öppnat sig – de som inte öppnat sig kastas.
-
Rör ihop smör och mjöl till en redning (ca 2 msk sammanlagt) och vispa ner i soppan.
-
Lägg tillbaka de öppnade musslorna i den redda soppan.
-
Toppa med persilja eller klippt gräslök och servera genast.
Tips: Plocka musslorna precis innan tillagning – de förlorar snabbt sin fräschör i solen.
Servering:
Avnjut soppan med ett gott bröd och något friskt i glaset – kanske samma vin som du använde i soppan.
🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg augusti 2008 – uppdaterad april 2025
MVH
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar