laga svensk tång i Trangiakök

Laga till din svenska tång på stranden

Tre tångrätter serverade på blått plastfat på sandstrand: potatis kokt med tång, smörkokt krispig rörhinna och glasad rörhinna

Bild Joel Magnusson

Att vara utomhus ofta och mycket är bland det bästa som finns tycker jag. Jag är inte personen som ligger och drar mig på stranden eller i gräset utan jag gillar att upptäcka saker. Det var ju en av anledningarna till att jag en gång i början av 80 talet hittade Ulla Gustavssons kompendium "Ätliga havsalger", Göteborgs universitet avd. för marin botanik. Det var den som inspirerade mig att senare i början av 2000 talet intressera mig för tång igen.

Så, det var Ullas förtjänst att det blev en tångblogg

Nåja, på bilden ovan ser du resultatet efter lite plumsande i vattnet och meckande med trangiaköket på stranden i Bohuslän en sommar för några år sedan. Rätterna är:

  • Potatis som kokats med en bruntång för att ge potatisen lite havssmak. Serverad med sill och gräslök.  Naturligtvis en klick gräddfil till det.
  • På det rostade brödet till vänster en rejäl portion "glasad" rörhinna med lite salt och peppar. Till glasningen använde jag lite rapsolja och lät det sjuda/steka på svag värme någon minut. Brödet rostade jag på trangiaköket med en speciell makapär jag köpte i Kanada en gång i tiden.
  • Till höger ligger smörstekta krispiga uppblåsta rör av rörhinnan (Ulva intestinalis). Recept på hur man gör det hittar du här. Kan vara lite trixigt att få till krispigheten men det funkar efter lite träning. Och, dom är bara otroligt goda tycker jag.
Och helt plötsligt fick tiden på stranden vid havet en extra dimension med den goda svenska tången.

Tång är gott!

MVH

Joel Magnusson


Kommentarer