Krispigt snacks av svensk tång – rörhinna (Ulva intestinalis) som havets chips
Letar du efter ett riktigt gott och enkelt snacks från havet? Då måste du prova detta recept på krispigt stekt rörhinna (Ulva intestinalis) – en grönalg som blåser upp sig till vackra, spröda former i stekpannan. Ett utmärkt snacks att bjuda på eller njuta av själv.
Ingredienser:
-
Ett par nävar rörhinna, sköljd och urkramad
-
En klick smör (olja ger inte samma krispighet. Jag har då iallafall inte lyckats med det)
-
En nypa salt
-
Eventuellt lite finmalen vitpeppar
Gör så här:
-
Hetta upp smöret i en stekpanna på medelstark värme.
-
Stek rörhinnan i små omgångar, 5–6 "rör" åt gången.
-
När de blåser upp sig och får en lätt gyllenbrun färg, ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
-
Krydda med lite salt och/eller vitpeppar direkt när de är varma.
Tips:
Stek inte för många åt gången – de ska ha plats att svälla upp. Resultatet blir krispiga, luftiga och otroligt goda munsbitar. Perfekta som tilltugg och samtalsstartare!
Fler recept med enkel rörhinna (Ulva intestinalis)
Lycka till!
🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg juli 2008 – uppdaterad april 2025
MVH
Joel Magnusson
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar