onsdag 13 augusti 2008

Krispigt snack av rörhinna (Ulva Intestinalis)

Krispigt snacks av svensk tång – rörhinna (Ulva intestinalis) som havets chips

Letar du efter ett riktigt gott och enkelt snacks från havet? Då måste du prova detta recept på krispigt stekt rörhinna (Ulva intestinalis) – en grönalg som blåser upp sig till vackra, spröda former i stekpannan. Ett utmärkt snacks att bjuda på eller njuta av själv.

Krispigt stekta rörhinnor som puffat upp sig och ligger gyllenbruna på hushållspapper.

Ingredienser:

  • Ett par nävar rörhinna, sköljd och urkramad

  • En klick smör (olja ger inte samma krispighet. Jag har då iallafall inte lyckats med det)

  • En nypa salt

  • Eventuellt lite finmalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Hetta upp smöret i en stekpanna på medelstark värme.

  2. Stek rörhinnan i små omgångar, 5–6 "rör" åt gången.

  3. När de blåser upp sig och får en lätt gyllenbrun färg, ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.

  4. Krydda med lite salt och/eller vitpeppar direkt när de är varma.

Tips:

Stek inte för många åt gången – de ska ha plats att svälla upp. Resultatet blir krispiga, luftiga och otroligt goda munsbitar. Perfekta som tilltugg och samtalsstartare!

Fler recept med enkel rörhinna (Ulva intestinalis)

Lycka till!

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg juli 2008 – uppdaterad april 2025

MVH

Joel Magnusson

Inga kommentarer :