onsdag 15 december 2010

Toppa med torkad rörhinna (Ulva intestinalis)

Torkad enkel rörhinna – ger maten havston och karaktär

Att torka alger är ett klassiskt sätt att bevara smaken av sommarens hav till vinterns matlagning. Här ser du rörhinna (Ulva intestinalis) i sin torkade form – redo att smulas över en rätt för att ge både sälta, havston och en oväntad twist.


Torkad rörhinna liggande på ett träbord – en mild och ätlig grönalg perfekt som naturlig topping till maträtter med havskaraktär.

Rörhinna kan ätas direkt efter torkning, helt utan tillagning. Den är mild, havsdoftande och ger ett spännande inslag till allt från vegetariska rätter till fisk och sallader. Ett enkelt och naturligt sätt att "toppa" med något extra.

Tips för förvaring:

Förvara torkad rörhinna mörkt och torrt. Undvik ljus – algen bleks lätt och tappar både färg och karaktär om den förvaras för ljust. Använd gärna inom några månader för bästa smak.

Användning:

– Strö över soppor, nudelrätter eller gryn
– Smula över smörgåsar, omelett eller sallad
– Toppa kalla förrätter för extra sälta och textur

Fler recept med enkel rörhinna (Ulva intestinalis)

Foto & text

Joel Magnusson

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg december 2010 – uppdaterad april 2025

Inga kommentarer :