Knöltångssallad med potatis

Litteratur om att äta svensk tång

Litteratur om makroalger - svensk tång som mat

Här hittar du lite böcker som kan vara till nytta när du vill fördjupa dig i att äta tång från Sverige och andra länder. Många av dom arter som växer vid svenska kuster finns ju även på andra platser. 

Nyttiga kokböcker med tång och alger

Arasaki, Seibin & Teruko (1983) "Low Calorie, High Nutrition -Vegetables From the Sea", Japan Publications, Inc, Tokyo. En klassiker från Japan som presenterar tångens näringsvärde och användning i vardagsmat. Vetenskapligt grundad och lättillgänglig. (190 sidor)

Boken Low Calorie, High Nutrition – Vegetables From the Sea av Arasaki & Arasaki, fotograferad liggande på ett träunderlag.
______________________________
Bakkevik, Sverre (1994) "Tang og tare på Tungenes", Randaberg, Conoco Norway Inc.
______________________________
Bird, Fiona (2019) "Seaweed in the kitchen", Prospects books, London. Detta är är en inspirerande och vackert illustrerad kokbok som visar hur man kan använda tång i vardagsmatlagning – från snacks till efterrätter. Mycket fokus på Skottland och de skotska öarna. (240 sidor)

Framsidan av boken "Seaweed in the Kitchen" av Fiona Bird, en kokbok om hur man lagar mat med tång.
______________________________
Cooksley, Valerie Gennari (2007) "Seaweed - Nature´s Secret to Balancing Your Metabolism, Fighting Disease, and Revitalizing Body & Soul", Stewart, Tabori & Chang, New York.
______________________________
Davies, Gilli and Jones, Huw (2016) "Flavours of Wales - The Seaweed Cookbook", Geaffeg Limited, Carmarthenshire. En oumbärlig bok för alla som vill lära sig mer om ätliga alger och deras användning i köket. Fakta, recept och inspiration samlas i ett vackert och informativt format. Utgångspunkten är Wales.

Omslaget till boken om ätlig tång från Wales fotograferad på träunderlag
______________________________
Ellis, Lesley (1998) "Simply seaweed - tempting recepies for samphire seaweed and sea vegetables", Grub street, London. En charmig kokbok med lockande recept på tång och andra makroalger. Praktisk och inspirerande för alla som vill plocka och laga mat med tång. (85 sidor)

Boken Simply Seaweed – Tempting Recipes for Samphire, Seaweed and Sea Vegetables av Lesley Ellis, fotograferad liggande på en träbänk.
______________________________
Erhart, Shep & Cerier, Leslie (2001) "Sea Vegetable Celebration", Sunnertown, tennessee, USA, Book Publishing Company.
______________________________
Fortner, Heather J. (1978) "The Limu Eater - a cookbook of hawaiian seaweed" Sea Grant Miscellanius Report, UNIHI - SEAGRANT - MR - 79 - 01.
______________________________
Garza, Dolly (2005) "Common edible seaweeds in the gulf of Alaska", Alaska Sea Grant College Program, Fairbanks, Alaska.
______________________________
Gusman, Jill, (2003) "Vegetables from the Sea -everyday cooking with sea greens", New York, Harper Collins Publishers Inc.
______________________________
Gustavsson, Ulla (1984) "Ätliga havsalger", Göteborgs universitet avd. för marin botanik.
______________________________
Hanson, Larch (N/A) "Edible Sea Vegetables of the New England Coast: A forager´s Guide with Recipes", Maine Seaweed, LLC
______________________________
Lundin, Kennet (2022) "Sjömat - Den ätbara mångfalden i havet" (ISBN 978-91-89706-67-59, Lund, Ekströms & Garay. (150 sidor) I "Sjömat – Den ätbara mångfalden i havet" guidar marinbiologen Kennet Lundin läsaren genom havets rika skafferi. Boken belyser både välkända och bortglömda arter som kan användas som mat, med fokus på hållbarhet, biologisk mångfald och smakupplevelser.

Framsidan av boken "Sjömat – Den ätbara mångfalden i havet" av Kennet Lundin, 2022.
______________________________
Houston, Fiona and Milne, Xa (2008) "Seaweed and eat it - a family foraging and cooking adventure" Virgin books, London.

Madeira, Crystal June (2007) "The New Seaweed Cookbook -A Complete Guide to Discovering the Deep Flavors of the Sea", North Atlantic Books, Berkley.

______________________________
Madlener Cooper, Judith (1977) "The sea vegetable book", New York, Clarkson N. Potter Inc./Publishers.  (280 sidor) En pionjärbok om ätliga makroalger (tång), med recept, näringsinformation och kulturhistoria kring tång från världens alla hörn. Boken riktar sig främst till läsare i Nordamerika och andra tempererade kustområden där tång är tillgänglig, men har global relevans för alla intresserade av havsgrönsaker.

Framsidan av boken 'The Sea Vegetable Book' av Judith Cooper Madlener
______________________________
McConnaughey, Evelyn, (1985) "Sea Vegetables -Harvesting Guide & Cookbook", Happy camp USA, Naturegraph Publisher, Inc. (235 sidor) Detta är en charmigt skriven klassiker med handfasta tips om skörd och tillagning av ätliga havsgrönsaker. En inspirationskälla för både nybörjare och entusiaster. Främst arter från den amerikanska västkusten (Oregon)

Framsidan av boken Sea Vegetables – Harvesting Guide & Cookbook av Evelyn McConnaughey, utgiven 1985.
______________________________
Phillips, Roger (1983) "Wild Food", Pan books, London
______________________________
Rhatigan´s, Prannie (2009) "Irish Seaweed Kitchen" Booklink, Co Down, Ireland.
______________________________
Rhoads, Sharon Ann (1978) "Cooking with sea vegetables" Autumn Press Inc , Brookline, Massachusetts,
______________________________
Surey-Gent, Sonia and Morris, Gordon (1987) "Seaweed A USER´S GUIDE", Whittet Books, Suffolk. (160 sidor) En praktisk handbok för nybörjare och entusiaster som vill lära sig känna igen, samla och använda ätliga alger. Boken kombinerar tydliga artbeskrivningar med tips om skörd och användning, och är särskilt relevant för kustområden i Europa, inklusive Sverige och Storbritannien.

Framsidan av boken 'Seaweed: A User's Guide' av Sonia Surey-Gent och Gordon Morris, med en illustrerad tångväxt mot en ljus bakgrund.
______________________________
Warwick-evans, Caroline and Van Berkel, Tim (2020) "The seaweed cookbook - A guide to edible seaweeds and how to cook with them", Lorenz books, London. (280 sidor) En lättillgänglig och praktisk guide till ätliga tångsorter, med recept och tips baserade på deras erfarenheter från den brittiska kusten och deras eget tångföretag i Cornwall.

Framsidan av boken "The Seaweed Cookbook" av Caroline Warwick-Evans och Tim van Berkel, en guide till ätliga tångsorter och hur man lagar mat med dem.

Nyttiga böcker när du letar alger och tång

Nielsen, Ruth (1999) "Danske Havalger 2 -Bestemmelsenögler til slaegter af makroalger, Rödalger - Brunalger - Grönne alger" Miljö- og energiministeriet / Skov- og Naturstyrelsen.

Tolstoy, Anna och Willén, Torbjörn (1997) "Preliminär checklista över Makroalger i Sverige" ArtDatabanken, SLU, Uppsala.

Tolstoy, Anna och Österlund, Katrin (2003) "Alger vid Sveriges östersjökust", ArtDatabanken, SLU, Uppsala.

Ursing, Björn. (1962) "Svenska växter i text och bild - Kryptogamer", Stockholm, Rotogravyr. (500 sidor) Denna klassiker från 1962 innehåller vackra illustrationer och kortfattade beskrivningar av Sveriges alger, mossor och svampar – ett stycke botanikhistoria.

Foto på framsidan av Björn Ursings bok Svenska växter i text och bild – Kryptogamer från 1962.

Litteratur om den kulturhistoriska användningen av alger som mat i Norden

Svanberg, Ingvar (1998) "Människor och växter - Svensk folklig botanik - från ag till örtbad", bokförlaget Arena, Stockholm.

Aarseth, Bjørn m.fl. red. (1974) "Tang og tare - viktig naturresurs", Ottar, Universitetsforlaget, Tromsø/Oslo

Andra trevliga böcker om användning av makroalger

Frost, Alex & Fallon, Molly (2003) "The Guide to Pressing Seaweed" Cryptogamic Botany Company.

Chapman V.J.(1949) "SEAWEEDS and their uses" Pitman Publishing Corporation, New York

Kommentarer