lördag 16 augusti 2008

Havssallat - Ulva lactuca

Ulva lactuca – Havssallat

Ulva lactuca, mer känd som havssallat, är en vacker och livlig grönalg som växer längs Sveriges kuster, där den ofta dansar i strandens bräckta vatten. Den känns lätt igen på sina tunna, flikiga och salladsliknande blad som ofta böljar i vinden eller vattnet som mjuka, gröna slöjor.

Havssallaten är platt och genomskinlig, ibland bara ett par celler tjock, men ändå tålig nog att bilda stora, böljande mattor i skyddade havsvikar. Färgen varierar från ljusgrön till smaragdgrön beroende på solljus, vattenkvalitet och ålder.

Ulva lactuca, havssallat, i en glasvas på stranden – tunna, flikiga blad syns tydligt i det klara vattnet.

I en glasvas på stranden blir dess skönhet extra påtaglig – där framträder bladens finmaskiga struktur, de slingrande konturerna och hur ljuset leker genom vävnaden. En bit havets poesi, inramad av människohand.

Ulva lactuca spelar också en viktig ekologisk roll. Den tar upp näring ur vattnet, fungerar som mat för marina djur och kan även indikera övergödning i kustmiljöer.

Det var ju lite kul när vi släpade ner denna vas på stranden i Malmö.... Väckte lite uppmärksamhet kan jag säga. Men det innebar ju att det var en och annan som ville prata lite om att äta svenska alger.

Några recept med havssallat

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg augusti 2008 – uppdaterad april 2025

MVH

Joel Magnusson


Inga kommentarer :