Bitar av skräppetare får din gryta att smaka gott.
Testa dig fram. Tång är gott..
MVH
Joel
Visst kan man äta tång och alger som finns runt våra svenska kuster. På denna blogg skriver jag om ätbar tång och alger som du kan hitta vid de svenska och nordiska kusterna. Recept med bilder på de tillagade rätterna och de färska algerna kommer att finnas för att du skall hitta rätt och samtidigt få lite inspiration. Den här bloggen startade 2007 men har periodvis vilat.
Testa dig fram. Tång är gott..
MVH
Joel
Att plocka och tillaga ätliga makroalger är enklare än många tror – och dessutom både gott och hållbart. Men visste du att olika tångarter växer på olika sätt och därför bör hanteras på olika vis i köket?
De största brunalgerna, som skräppetare och fingertare, växer från basen. Det betyder att de nedersta 10–20 centimetrarna närmast skaftet oftast är de mest smakrika och möra. Mindre brunalger som knöltång växer däremot från toppen – där är de översta 10–15 centimetrarna bäst att ta till vara.
Grön- och rödalger, som söl och havssallat, kan oftast användas i sin helhet. För att få tag på söl kan man behöva snorkla, men många andra arter når du enkelt genom att vada ut en bit i vattnet.
Rensa grovt direkt vid stranden. Klipp bort delar med påväxt av småalger eller djur, och ta hem endast de bästa bitarna. Väl hemma sköljer du dem noggrant under rinnande kallt vatten. är du lite smart kan du ju förtorka dem som på bilden.
Färska alger håller sig några dagar i kylskåp. Du kan också lätt förvälla dem och frysa in – då håller de sig i upp till ett år.
Ett mycket bra sätt att bevara tång är att torka den. Särskilt brun- och rödalger får mycket lång hållbarhet vid torkning, ofta flera år om de förvaras mörkt och torrt. Grönalger bör dock användas inom ett år, då de kan tappa färg och bli genomskinliga med tiden.
Så här gör du:
Skölj och rensa tången noggrant.
Klipp den i lagom stora bitar.
Bred ut den glest på en plåt.
Torka i ugn vid 60–70 °C med ugnsluckan lite öppen.
– Tunnare grönalger är torra på 1–2 timmar.
– Tjockare brunalger kan ta 4–5 timmar och bör vändas ett par gånger.
När bitarna är helt knastertorra är de klara.
Om du plockar en varm och solig dag kan du påbörja torkningen direkt ute på en klippa. Hinner du inte torka dem helt färdigt? Inga problem – avsluta processen i ugnen när du kommer hem.
Torkade alger är mycket mångsidiga. Du kan använda dem precis som färska i recept – smaken påverkas knappt. Ett enkelt sätt att börja är att mortla torkad tång och använda som umamirik krydda i soppor, grytor eller såser. Tillsätt exempelvis en matsked mortlade brunalger för att lyfta smaken i din matlagning.
Lycka till med din egen tångskörd!
Lycka till
Joel Magnusson