laga svensk tång i Trangiakök

Recept på algchips av skräppetare (Laminária saccharína)

Recept på tångchips av skräppetare – krispiga algsnacks från havet

Färdiga tångchips av skräppetare på tallrik med öl på träbricka vid sandstrand

Bilden är tagen i Klagshamn i Skåne

Upptäck ett nytt och spännande tilltugg direkt från svenska kusten! 

Dessa hemgjorda tångchips av skräppetare (Saccharina latissima) är både enkla att göra och fulla av umamismak. Perfekta att bjuda på till fördrink eller som snacks i solen.

Ingredienser

  • Torkad skräppetare (Saccharina latissima)

  • Neutral olja att steka i (t.ex. rapsolja)

  • Skalade sesamfrön (valfritt)

  • Några korn salt

Gör så här

  1. Värm olja i en stekpanna på låg till medelhög värme.

  2. Lägg i bitar av torkad skräppetare och stek dem försiktigt i ett par minuter på varje sida tills de blir krispiga.

  3. Låt chipsen rinna av på hushållspapper.

  4. Strö över lite skalade sesamfrön medan chipsen fortfarande är varma, om du vill ge dem en nötig touch.

  5. Låt tångchipsen vila i några minuter – de blir som krispigast när de fått svalna.

Serveringstips

Servera chipsen på en vacker träbricka tillsammans med ett glas kall öl. De passar lika bra som förrättssnacks vid havet som till en festlig välkomstdrink.

Om utrustningen

De här chipsen stektes i ett klassiskt Trangiakök – perfekt ute i fält! Men man kan inte låta bli att drömma om att en dag hitta en fungerande gammal svensk friluftsspis från Primus eller Radius att laga på.

Resultatet?

Krispiga. Salta. Djup umamismak. Ett unikt snack från havet!

Lite fler recept med skräppetare (Saccharina latissima)

MVH

Joel Magnusson

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg augusti 2007 – uppdaterad april 2025

Kommentarer