onsdag 15 december 2010

inlagd skräppetare (Laminaria saccharina)

Så lägger du in svensk tång – vinägerinläggning med skräppetare, rödlök och ingefära

Att äta svensk tång blir allt mer populärt – och att lägga in skräppetare (Saccharina latissima) i vinäger kan vara ett spännande sätt att bevara och smaksätta denna näringsrika alg. Jag har inte testat just denna variant själv än, men ser fram emot att prova den till sommaren. Här är receptet jag kommer utgå ifrån.

Skräppetare (Saccharina latissima) ligger i ett durkslag i köket av rostfritt stål

Ingredienser:

  • 2 bitar skräppetare – använd de nedersta 15 cm, nära skaftet, där tillväxtzonen sitter och smaken är bäst

  • 1 medelstor röd lök

  • Ca 100–200 g kinesisk rädisa (eller vanliga små)

  • Ett par tjocka skivor färsk ingefära

  • ½ tsk malen gurkmeja

  • Vit vinäger efter smak

  • En skvätt kallpressad rapsolja att steka i

Så gör du:

  1. Skölj skräppetaren noggrant, rulla bladen hårt och skär rullen i tunna strimlor.

  2. Skala och skiva rödlöken och rädisan tunt.

  3. Hetta upp lite rapsolja på låg värme och stek algerna, löken och rädisan försiktigt i cirka 5 minuter. Tillsätt gurkmeja och ingefära mot slutet.

  4. Packa allt i en ren glasburk och fyll på med vinäger tills det täcker.

  5. Förvara mörkt och svalt i cirka två veckor före första provsmakning.

Denna vinägerinläggning på tång, rädisa och rödlök kan bli ett riktigt spännande tillbehör – kanske som syrligt inslag till en fiskrätt, eller som smaktopp på en sallad?

Fler recept med skräppetare (Saccharina latissima)

Lycka till! Svensk tång är gott!

Joel Magnusson

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg december 2010 – uppdaterad april 2025

Inga kommentarer :