lördag 29 mars 2025

Dillisk Champ (Palmaria palmata) – En smak av Irlands kust och jord

Dillisk champ - En smak av Irlands kust och jord

I det irländska köket är potatisen inte bara en stapelvara – den är en självklar del av landets historia, kultur och identitet. I generationer har irländarna förlitat sig på denna näringsrika knöl, särskilt under perioder av fattigdom och svält. Potatisens betydelse blev kanske allra tydligast under den stora hungersnöden på 1840-talet, då potatispesten slog hårt mot det irländska folket. Men ur motgångar växte även en stark matkultur fram där enkelhet, smak och lokal förankring står i centrum.

En sådan rätt är champ – ett klassiskt mos gjort på potatis, smör och vårlök. Men i de kustnära delarna av Irland, särskilt i väst, har man i generationer förhöjt champens smak genom att tillsätta dillisk – en torkad rödalg (Palmaria palmata), även känd som rödsallat på svenska. Dillisk har samlats för hand från klippor vid ebb, torkats i solen och använts som både snacks och smaksättare i århundraden.

Denna variant av champ är havets och jordens möte – mineralrik, umamirik och djupt rotad i det irländska kulturarvet.


Recept på Dillisk Champ

Dillisk champ serverad på vit tallrik ovanpå en rustik gammal trätunna.

Ingredienser (4 portioner):

  • 800 g mjölig potatis (t.ex. King Edward eller Maris Piper)

  • 50 g smör (gärna irländskt :-) )

  • 1 dl mjölk eller växtbaserat alternativ

  • 2 vårlökar, finhackade

  • 2 msk torkad dillisk (Palmaria palmata)

  • Salt efter smak

Så här gör du:

  1. Förbered dillisken:
    Lägg den torkade dillisken i ljummet vatten i ca 10 minuter för att återhydrera den. Häll av vattnet, klappa torrt och grovhacka.

  2. Koka potatisen:
    Skala och koka potatisarna tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av.

  3. Värm mjölk och smör:
    Värm mjölken tillsammans med smöret och vårlöken tills allt är varmt men inte kokande.

  4. Mosa potatisen:
    Mosa potatisarna grovt och rör ner mjölkblandningen. Tillsätt den hackade dillisken och smaka av med salt.

  5. Servera:
    Servera varmt – gärna med en extra klick smör på toppen.


Serveringstips

Dillisk champ är fantastiskt som tillbehör till fisk eller stekt svamp, men står också starkt på egna ben som en rustik vegetarisk rätt. Prova att ringla lite rapsolja eller strö över rostad svartkål för extra textur.

Helt klart mitt favorittångrecept...

Lite rolig fakta om rödsallat

Joel Magnusson

Inga kommentarer :