lördag 18 augusti 2007

recept på marinerad knöltång (Ascophyllum nodosum)

Marinerad knöltång – ett havsnära tilltugg med smak av västkusten

Solen skiner och havet glittrar – passar du på att sola vid kusten? Då gör du helt rätt! Men om det blir lite långtråkigt där på klippan, varför inte plocka med dig lite knöltång (Ascophyllum nodosum) hem och göra ett riktigt gott tilltugg till kvällen?

Närbild på en liten fyrkantig keramikskål i senapsgult fylld med marinerad knöltång enligt recept.

Recept: Marinerad knöltång

Knöltång (Ascophyllum nodosum) är en av mina personliga favoriter bland ätbara alger. Den är vanlig längs den svenska västkusten och lätt att känna igen med sina små "knölar" och mörkbruna färg. Smaken är mild, havsnära och full av umami – perfekt att marinera!

Tips: Använd de yttersta 10–15 cm av tången, vilket är årets späda tillväxt. Det går ofta att se tydligt var det nya börjar och det gamla slutar.

Ingredienser:
  • Cirka 2 koppar knöltång, skuren i 2–3 cm långa bitar

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1/2 finhackad lök

  • Lite kallpressad rapsolja

  • Ev. 1 tsk färsk, riven ingefära

  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
  1. Skölj knöltången noggrant.

  2. Koka den i lättsaltat vatten i cirka 10–15 minuter.
    Tips! Spara kokvattnet – det blir en utmärkt bas till soppa eller gryta.

  3. Blanda tången med övriga ingredienser och låt svalna.

  4. Låt stå i kylskåp minst en timme för att smakerna ska mogna.

  5. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Serveringstips:
Marinerad knöltång är ett utmärkt tillbehör till fisk- och skaldjursrätter, men passar även fantastiskt bra som kvällsvickning på en skiva gott bröd med lite smör.

Enkelt, gott och fullproppat med havets näring.

Fler recept med knöltång


Lycka till i köket

Först publicerad enligt min gamla blogg augusti 2007 – uppdaterad april 2025

Joel Magnusson


Inga kommentarer :