söndag 16 januari 2011

Glasad rödsallat med lök

Recept: Glasad rödsallat (Palmaria palmata) med lök – perfekt till fisk

Här kommer ett smakrikt och enkelt recept på glasad rödsallat – även känd som dulse, söl eller dillisk – tillagad med lök och citron. Denna klassiska rödalg (Palmaria palmata) får en fin, fyllig smak när den tillagas långsamt på låg värme och passar utmärkt som tillbehör till stekt fisk eller som pålägg på en smörgås.

Ingredienser:

  • 3 koppar blötlagd rödsallat (torkad, blötlagd i 1–2 timmar)

  • 2 stora gula eller röda lökar, skalade och skivade

  • Saften från ½ citron

  • 2–3 msk smör eller kallpressad rapsolja

  • Salt och peppar efter smak

Så gör du:

  1. Hetta upp smöret eller oljan på låg värme.

  2. Lägg i den skivade löken och låt den glasas långsamt i cirka 15 minuter tills den är mjuk och genomskinlig.

  3. Tillsätt den avrunna rödsallaten och citronsaften. Låt allt steka vidare på mycket låg värme i ytterligare 10–15 minuter tills både lök och rödsallat är genomstekta.

  4. Smaka av med salt och peppar.

Servera som tillbehör till en bit stekt vit fisk – eller som ett smakrikt pålägg på bröd.

Rödsallat kallas på engelska för dulse i anglosaxiska länder utom Irland där den kallas dillisk. Att äta dillisk finns beskrivet på denna sida och här finns även ett poem som är ca 1000 år om hur munkarna skördade dillisk vid stranden.

Lycka till

Joel

Inga kommentarer :