fredag 30 oktober 2009

Potatisbullar med rödsallat (Palmaria palmata)

Potatisbiffar med rödsallat (dulse) – en smak av havet från Irland till Bohuslän  

Ett enkelt sätt att börja utforska ätliga alger

I Storbritannien och Irland är det sedan länge vanligt att kombinera rödsallat (även kallad "dulse" eller dillisk) med potatis. Potatisen rundar av havstonerna och gör smaken mild och lättillgänglig – perfekt för den som är nyfiken på att börja laga mat med ätliga alger.

Vill du använda en brunalgsart istället för rödsallat (t.ex. fingertare eller skräppetare)? Det går också, men tänk på att smaken är starkare – minska i så fall mängden.

Här är ett försvenskat recept med rödsallat, potatis och enkla ingredienser du ofta redan har hemma.

Recept: Potatisbiffar med rödsallat

Ingredienser (ca 8 små biffar):

- 500 g kokt och skalad potatis  

- 2 ägg  

- 2 msk mjölk (kan ersättas med växtdryck)  

- 0,5 dl finhackad torkad rödsallat (dulse)  

- 0,5 tsk salt  

- Svartpeppar efter smak  

- 1 dl ströbröd  

- 2 msk smör eller olja till stekning  

Så gör du:

1. Mosa den kalla potatisen med gaffel eller press.

2. Blanda i ägg, mjölk, rödsallat, salt och peppar.

3. Forma små, platta biffar (ca 5 cm i diameter).

4. Vänd dem i ströbröd.

5. Stek på medelvärme i smör eller olja, ca 3–4 minuter per sida.

Serveringstips:

Servera gärna med stekt makrill eller lax samt en kall fisksås. För en bohuslänsk touch – prova att lägga till en klick lingonsylt som till den stekta makrillen. En oväntad men mycket god kombination!

Fler recept med rödsallat

Läs om hur lagar styrde plockandet av rödsallat (Palmaria palmata) på Island redan på 1200 talet

Lycka till med dina goda tångmåltider! Tång är gott!

MVH

Joel

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg oktober 2009 – uppdaterad april 2025

Inga kommentarer :