En god och enkel purpurtångsoppa

Recept på purpurtångssoppa (Porphyra) – smakrik, nyttig och mättande

Denna mustiga soppa med Porphyra (purpurtång), röd lök, röda linser och ris är både näringsrik och smakrik. Porphyra är en av de mest näringstäta tångarterna och ger soppan en djup umamismak. Perfekt som en värmande lunch eller lättare middag – gärna serverad med ett gott bröd. Lite crossoverrecept med både japanska och medelhavsinfluencer. 

Purpurtång (Porphyra) ovanför vattnet vid en grund, stenig strand.

Ingredienser (ca 4 portioner):

  • 2–3 dl färsk Porphyra (lätt sammanpressad)

  • 1 liter vatten

  • ½ dl brunt eller svart ris

  • 1 dl röda linser

  • 1 morot (strimlad eller stavad)

  • 1 liten röd lök, finhackad

  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk japansk sojasås

  • Italienska örtkryddor efter smak (t.ex. mejram, basilika eller rosmarin)

  • Salt och peppar efter smak


Så här gör du:

  1. Skölj purpurtången noggrant. Lägg den i en stor bunke med kallt vatten och rör om så att sand och partiklar sjunker till botten. Byt vatten och upprepa 2–3 gånger. Krama sedan ur överflödigt vatten.

  2. Fräs purpurtången i olivolja på medelvärme i 2–3 minuter.

  3. Tillsätt sojasås, lök och vitlök. Låt fräsa med i några minuter till.

  4. Häll i vatten, ris, linser, morot och tomatpuré. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i ca 2 timmar tills purpurtången är mjuk och mör.

  5. Krydda med örtkryddor, salt och peppar strax innan servering.


Serveringstips:

Soppan passar utmärkt tillsammans med ett grovt, nybakat bröd eller ett tunt rågkex. Du kan även toppa den med ett stänk citronjuice eller färska örter för extra friskhet.


Hälsofördelar med Porphyra (purpurtång):

Porphyra är rik på protein, jod, järn och flera antioxidanter. Den har länge använts i asiatisk matlagning, särskilt i Japan och Korea, men är också en undervärderad nordisk resurs.

Fler recept med Purpurtång (Porphyra umbilicalis)


Lycka till med den spännande och smakrika purpursloken. Ja, kanske inte ser så grymt god ut när man står där vid strandkanten och spanar på den. men, den är god...

MVH

Joel Magnusson

Kommentarer