Purpurtång (Porphyra umbilicalis)
Beskrivning
Porphyra umbilicalis är en tunn, purpurröd till brunröd rödalg med bladlik, ofta rundad bål som kan bli upp till 20 cm i diameter. Den sitter fäst med en liten basalskiva, men själva bålens mitt (umbilicus) kan ibland lossna delvis och ge algen ett skrynkligt eller fladdrande utseende, särskilt när den torkar i solen. Den är enårig och växer främst vintertid, vilket gör att den ofta syns på klippor och stenar under kalla månader. Ibland kallas den även för sloke eller purpursloke.Utbredning och habitat
Vanlig längs Nordatlantens kuster, inklusive Sveriges västkust, särskilt i Bohuslän. Den förekommer i den övre delen av tidvattenzonen där den växer på klippor och stenar som regelbundet översköljts av havsvatten.Ekologisk och kulturell betydelse
Purpurtång är en av få inhemska alger i Europa som historiskt har ätits av människor, särskilt i Wales, Irland och Bretagne, där den kallats "laver" och använts till exempelvis till laverbread. Den är släkt med de arter som används till att göra nori i Japan (Pyropia yezoensis, Pyropia tenera), och kan användas som lokal, ätbar tång i det nordiska köket.Några recept med purpurtång
- Laverbread (Porphyra umbilicalis) – Ett historiskt frukosttillbehör från Wales
- Sås med purpurtång och citron
Jag tycker personligen att den här tången är ganska välsmakande. och torkar man den så känner man igen smaken från noriblad som jag kan äta som dom är.
🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg juli 2008 – uppdaterad april 2025
MVH
Joel
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar