torsdag 10 juli 2008

Purpurtång (Porphyra umbilicalis) - en rödalg

Purpurtång (Porphyra umbilicalis)

Beskrivning

Porphyra umbilicalis är en tunn, purpurröd till brunröd rödalg med bladlik, ofta rundad bål som kan bli upp till 20 cm i diameter. Den sitter fäst med en liten basalskiva, men själva bålens mitt (umbilicus) kan ibland lossna delvis och ge algen ett skrynkligt eller fladdrande utseende, särskilt när den torkar i solen. Den är enårig och växer främst vintertid, vilket gör att den ofta syns på klippor och stenar under kalla månader. Ibland kallas den även för sloke eller purpursloke.

Purpurtång som sitter fast på stenig botten under klart, lugnt vatten – sedd uppifrån.

Utbredning och habitat

Vanlig längs Nordatlantens kuster, inklusive Sveriges västkust, särskilt i Bohuslän. Den förekommer i den övre delen av tidvattenzonen där den växer på klippor och stenar som regelbundet översköljts av havsvatten.

Purpurtång (Porphyra umbilicalis) som ligger hopkrympt på en solvarm klippa i Bohuslän.

Ekologisk och kulturell betydelse

Purpurtång är en av få inhemska alger i Europa som historiskt har ätits av människor, särskilt i Wales, Irland och Bretagne, där den kallats "laver" och använts till exempelvis till laverbread. Den är släkt med de arter som används till att göra nori i Japan (Pyropia yezoensis, Pyropia tenera), och kan användas som lokal, ätbar tång i det nordiska köket.

Några recept med purpurtång

Jag tycker personligen att den här tången är ganska välsmakande. och torkar man den så känner man igen smaken från noriblad som jag kan äta som dom är.

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg juli 2008 – uppdaterad april 2025

MVH

Joel

Inga kommentarer :