Rödsallat (Palmaria palmata) – en havets bladgrönsak
Rödsallat är en flerårig rödalg som växer längs klippiga kuster i kalla, näringsrika vatten. I Sverige förekommer den främst på västkusten, från Bohuslän upp mot norska gränsen men även ända ner till malmötrakten. Den växer fastsittande på stenar eller andra alger, ofta på några meters djup där ljuset fortfarande tränger ner.
Algen känns igen på sina mjuka, breda, läderartade blad som kan bli upp till 10–20 cm långa. Bladen är oftast djupt flikiga och har en mörkröd till purpurröd färg – särskilt tydlig när de är nyplockade eller fuktiga. Dessa blad sitter på ett kort skaft och bladen saknar nerver. Ibland kallas den för söl.
Mat och användning
Rödsallat har en mild, lätt salt smak med inslag av umami. Den har ätits i generationer på Irland och Island. Den kan ätas färsk eller torkad, och passar som smaksättare i grytor, sallader eller rostad som snacks. När den steks får den en karaktär som ibland jämförs med bacon – en växtbaserad havsdelikatess.
Torkade blad kan även malas till pulver och användas som en naturligt mineralrik krydda.
Näringsinnehåll
Palmaria palmata är rik på jod, järn, kalium och magnesium, samt innehåller både kostfiber och antioxidanter. Den innehåller även små mängder B12, vilket gör den intressant i växtbaserad kost, även om halten kan variera. Traditionellt har rödsallat använts som stärkande föda och ibland även som huskur vid trög mage.
Ekologi och hållbarhet
Rödsallat är en naturlig del av det marina ekosystemet och fungerar som föda och skydd för smådjur. Den betraktas som ett hållbart livsmedel eftersom den varken kräver sötvatten, gödsel eller mark att odla.
Recept med rödsallat (palmaria palmata)
- Recept på rödsallat och potatis - dillisk champ från Irland
- Glasad rödsallat med lök - Ett gott recept
- Potatisbiffar med rödsallat - recept med potatis