Recept: Stekt potatis med knöltång och japansk soja – en smakrik rätt från havet
Upptäck ett lättlagat och smakrikt recept med knöltång (Ascophyllum nodosum) – en nordisk havsdelikatess full av umami. Den kombineras här med krispig potatis, japansk soja och en hint av honung. Perfekt som ett vegetariskt tillbehör eller som huvudrätt på en skiva grovt bröd.
Ingredienser (4 portioner)
-
5–6 potatisar, skurna i klyftor
-
Ca 2 dl rensade och sköljda knöltångstoppar (ca 2–3 cm långa)
-
3 msk japansk soja
-
1 tsk honung
-
3 msk kallpressad rapsolja
-
Ca 1 kopp vatten
-
Salt, vid behov
Så här gör du
-
Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna.
-
Stek potatisklyftorna på medelvärme tills de är gyllenbruna och börjar bli mjuka.
-
Tillsätt knöltången, japansk soja, honung och vattnet.
-
Låt allt sjuda på låg värme tills potatisen är helt genomkokt – rör om då och då så att det inte bränner fast.
-
Smaka av med lite salt om det behövs.
Serveringstips
Servera gärna på en skiva grovt rågbröd tillsammans med ett glas kall mjölk för en komplett, rustik måltid med smak av både hav och land.
Fler recept med knöltång (Ascophyllum nodosum)
- Recept på en god terrine med knöltång och citron
- En härlig soppa på blåmusslor och knöltång (Ascophyllum nodosum) hittar du recept på här
- Ett recept på marinerad knöltång
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar