söndag 24 oktober 2010

Potatis med knöltång

Recept: Stekt potatis med knöltång och japansk soja – en smakrik rätt från havet

Upptäck ett lättlagat och smakrikt recept med knöltång (Ascophyllum nodosum) – en nordisk havsdelikatess full av umami. Den kombineras här med krispig potatis, japansk soja och en hint av honung. Perfekt som ett vegetariskt tillbehör eller som huvudrätt på en skiva grovt bröd.

Ingredienser (4 portioner)

  • 5–6 potatisar, skurna i klyftor

  • Ca 2 dl rensade och sköljda knöltångstoppar (ca 2–3 cm långa)

  • 3 msk japansk soja

  • 1 tsk honung

  • 3 msk kallpressad rapsolja

  • Ca 1 kopp vatten

  • Salt, vid behov

Så här gör du

  1. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna.

  2. Stek potatisklyftorna på medelvärme tills de är gyllenbruna och börjar bli mjuka.

  3. Tillsätt knöltången, japansk soja, honung och vattnet.

  4. Låt allt sjuda på låg värme tills potatisen är helt genomkokt – rör om då och då så att det inte bränner fast.

  5. Smaka av med lite salt om det behövs.

Serveringstips

Servera gärna på en skiva grovt rågbröd tillsammans med ett glas kall mjölk för en komplett, rustik måltid med smak av både hav och land.

Fler recept med knöltång (Ascophyllum nodosum)


MVH

Joel Magnusson

🗓️ Först publicerad enligt min gamla blogg oktober 2010 – uppdaterad april 2025

Inga kommentarer :