Varm potatis- och knöltångssallad med dijondressing
Ingredienser (2 portioner som huvudrätt eller 4 som sidorätt):
Bas:
-
600 g små fasta potatisar
-
2 msk torkad knöltång (eller 20 g färsk, rensad)
-
1 rödlök, tunt skivad
-
1/2 zucchini, tunt skivad eller hyvlad
-
1 dl solrosfrön
-
1 msk rapsolja (eller olivolja för mer pepprighet)
-
Färsk persilja eller dill, hackad
Dressing:
-
2 tsk dijonsenap
-
1 tsk äppelcidervinäger
-
1 msk kallpressad rapsolja
-
1/2 tsk agavesirap (valfritt)
-
1 liten vitlöksklyfta, riven
-
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
-
Förbered knöltången
Om du använder torkad knöltång, blötlägg den i ljummet vatten i 15 minuter, häll sedan av och skölj noggrant. Om du använder färsk, skölj den mycket väl i kallt vatten och klipp i mindre bitar. För mildare smak, koka den 2 minuter i vatten och häll av. -
Koka potatisen
Koka potatisarna med skal i lättsaltat vatten tills de är precis mjuka. Häll av och låt ånga av ett par minuter. Dela dem i halvor om de är större än munsbit. -
Rosta solrosfröna
Hetta upp en torr stekpanna och rosta solrosfröna gyllenbruna. Lägg åt sidan. -
Stek grönsaker och knöltång
I samma panna, värm 1 msk olja och fräs rödlök och zucchini ett par minuter. Tillsätt den förberedda knöltången och fräs kort. Salta lätt. -
Gör dressingen
Blanda alla ingredienser till dressingen i en liten skål. Smaka av med peppar. -
Blanda och servera
Blanda potatis, stekta grönsaker, knöltång och dressing i en stor skål. Toppa med rostade solrosfrön och färska örter.
Tips:
-
Knöltång innehåller naturligt glutamat och ger en umamieffekt – särskilt gott med senap och rostad smak.
-
Vill du ha extra protein? Toppa med ångade edamamebönor eller skivade marinerade tofu.
-
Knöltångens smak påminner lite om rökt te eller rökta musslor – passar därför fint med rökig paprika (1 krm som tillägg i dressingen om du gillar det).
Kommentarer