Knöltångssallad med potatis

Varm potatis- och knöltångssallad med dijondressing

Varm potatis- och knöltångssallad på ett stort vitt fat, toppad med rödlök, zucchini, solrosfrön och färska örter, serverad med dijondressing


Ingredienser (2 portioner som huvudrätt eller 4 som sidorätt):

Bas:

  • 600 g små fasta potatisar

  • 2 msk torkad knöltång (eller 20 g färsk, rensad)

  • 1 rödlök, tunt skivad

  • 1/2 zucchini, tunt skivad eller hyvlad

  • 1 dl solrosfrön

  • 1 msk rapsolja (eller olivolja för mer pepprighet)

  • Färsk persilja eller dill, hackad

Dressing:

  • 2 tsk dijonsenap

  • 1 tsk äppelcidervinäger

  • 1 msk kallpressad rapsolja

  • 1/2 tsk agavesirap (valfritt)

  • 1 liten vitlöksklyfta, riven

  • Svartpeppar efter smak


Gör så här:

  1. Förbered knöltången
    Om du använder torkad knöltång, blötlägg den i ljummet vatten i 15 minuter, häll sedan av och skölj noggrant. Om du använder färsk, skölj den mycket väl i kallt vatten och klipp i mindre bitar. För mildare smak, koka den 2 minuter i vatten och häll av.

  2. Koka potatisen
    Koka potatisarna med skal i lättsaltat vatten tills de är precis mjuka. Häll av och låt ånga av ett par minuter. Dela dem i halvor om de är större än munsbit.

  3. Rosta solrosfröna
    Hetta upp en torr stekpanna och rosta solrosfröna gyllenbruna. Lägg åt sidan.

  4. Stek grönsaker och knöltång
    I samma panna, värm 1 msk olja och fräs rödlök och zucchini ett par minuter. Tillsätt den förberedda knöltången och fräs kort. Salta lätt.

  5. Gör dressingen
    Blanda alla ingredienser till dressingen i en liten skål. Smaka av med peppar.

  6. Blanda och servera
    Blanda potatis, stekta grönsaker, knöltång och dressing i en stor skål. Toppa med rostade solrosfrön och färska örter.


Tips:

  • Knöltång innehåller naturligt glutamat och ger en umamieffekt – särskilt gott med senap och rostad smak.

  • Vill du ha extra protein? Toppa med ångade edamamebönor eller skivade marinerade tofu.

  • Knöltångens smak påminner lite om rökt te eller rökta musslor – passar därför fint med rökig paprika (1 krm som tillägg i dressingen om du gillar det).

Fler recept med knöltång:


MVH

Joel Magnusson

Kommentarer