Musselsoppa med knöltång, lök och persilja

Musselsoppa med knöltång, lök och persilja – med en modern twist

Musselsoppa serverad på porslinstallrik, med blåmusslor, knöltång, lök och färsk persilja tydligt synliga i en klar buljong.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 kg färska blåmusslor (gärna med skal)

  • 1 gul lök, finhackad

  • 1 schalottenlök, finhackad

  • 2 msk kallpressad rapsolja

  • 1 dl vitt vin (kan ersättas med äppelmust för alkoholfritt)

  • 6 dl vatten

  • 1/2 dl torkad knöltång (Ascophyllum nodosum), sköljd och grovhackad

  • 1 liten näve färsk bladpersilja, grovhackad

  • 1/2 tsk fänkålsfrö (twist)

  • 1 krm citronzest (twist)

  • 1 msk havregrädde (eller annan växtbaserad grädde – twist, valfri)

  • Salt & svartpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Rensa musslorna noggrant. Kassera de som inte stänger sig vid lätt knackning.

  2. Fräs den gula och schalottenlöken mjuk i rapsolja i en stor kastrull, utan att den tar färg.

  3. Tillsätt fänkålsfrö och knöltång och fräs i ytterligare en minut tills det doftar hav och anis.

  4. Häll i vinet (eller äppelmust), vatten och citronzest. Låt koka upp.

  5. Lägg i musslorna, sätt på lock och låt sjuda i 4–5 minuter tills musslorna öppnat sig.

  6. Plocka ut musslorna med hålslev.

  7. Mixa soppan slät med stavmixer om du vill (valfritt) och rör i havregrädde. Smaka av med salt och peppar.

  8. Lägg tillbaka musslorna (med eller utan skal) och toppa med färsk persilja.

Lite fler spännande recept med knöltång


MVH

Joel Magnusson


Kommentarer