Musselsoppa med knöltång, lök och persilja – med en modern twist
Ingredienser (4 portioner):
-
1 kg färska blåmusslor (gärna med skal)
-
1 gul lök, finhackad
-
1 schalottenlök, finhackad
-
2 msk kallpressad rapsolja
-
1 dl vitt vin (kan ersättas med äppelmust för alkoholfritt)
-
6 dl vatten
-
1/2 dl torkad knöltång (Ascophyllum nodosum), sköljd och grovhackad
-
1 liten näve färsk bladpersilja, grovhackad
-
1/2 tsk fänkålsfrö (twist)
-
1 krm citronzest (twist)
-
1 msk havregrädde (eller annan växtbaserad grädde – twist, valfri)
-
Salt & svartpeppar efter smak
Gör så här:
-
Rensa musslorna noggrant. Kassera de som inte stänger sig vid lätt knackning.
-
Fräs den gula och schalottenlöken mjuk i rapsolja i en stor kastrull, utan att den tar färg.
-
Tillsätt fänkålsfrö och knöltång och fräs i ytterligare en minut tills det doftar hav och anis.
-
Häll i vinet (eller äppelmust), vatten och citronzest. Låt koka upp.
-
Lägg i musslorna, sätt på lock och låt sjuda i 4–5 minuter tills musslorna öppnat sig.
-
Plocka ut musslorna med hålslev.
-
Mixa soppan slät med stavmixer om du vill (valfritt) och rör i havregrädde. Smaka av med salt och peppar.
-
Lägg tillbaka musslorna (med eller utan skal) och toppa med färsk persilja.
Lite fler spännande recept med knöltång
- Sallad med knöltång
- Ett spännande recept på en terrine med knöltång
- Trevligt recept på en god marinerad knöltång
Kommentarer