onsdag 15 december 2010

Toppa med torkad rörhinna (Ulva intestinalis)

Torkad enkel rörhinna – ger maten havston och karaktär

Att torka alger är ett klassiskt sätt att bevara smaken av sommarens hav till vinterns matlagning. Här ser du rörhinna (Ulva intestinalis) i sin torkade form – redo att smulas över en rätt för att ge både sälta, havston och en oväntad twist.


Torkad rörhinna liggande på ett träbord – en mild och ätlig grönalg perfekt som naturlig topping till maträtter med havskaraktär.

Rörhinna kan ätas direkt efter torkning, helt utan tillagning. Den är mild, havsdoftande och ger ett spännande inslag till allt från vegetariska rätter till fisk och sallader. Ett enkelt och naturligt sätt att "toppa" med något extra.

Tips för förvaring:

Förvara torkad rörhinna mörkt och torrt. Undvik ljus – algen bleks lätt och tappar både färg och karaktär om den förvaras för ljust. Använd gärna inom några månader för bästa smak.

Användning:

– Strö över soppor, nudelrätter eller gryn
– Smula över smörgåsar, omelett eller sallad
– Toppa kalla förrätter för extra sälta och textur

Fler recept med enkel rörhinna (Ulva intestinalis)

Foto & text

Joel Magnusson


inlagd skräppetare (Laminaria saccharina)

Så lägger du in svensk tång – vinägerinläggning med skräppetare, rödlök och ingefära

Att äta svensk tång blir allt mer populärt – och att lägga in skräppetare (Saccharina latissima) i vinäger kan vara ett spännande sätt att bevara och smaksätta denna näringsrika alg. Jag har inte testat just denna variant själv än, men ser fram emot att prova den till sommaren. Här är receptet jag kommer utgå ifrån.

Skräppetare (Saccharina latissima) ligger i ett durkslag i köket av rostfritt stål

Ingredienser:

  • 2 bitar skräppetare – använd de nedersta 15 cm, nära skaftet, där tillväxtzonen sitter och smaken är bäst

  • 1 medelstor röd lök

  • Ca 100–200 g kinesisk rädisa (eller vanliga små)

  • Ett par tjocka skivor färsk ingefära

  • ½ tsk malen gurkmeja

  • Vit vinäger efter smak

  • En skvätt kallpressad rapsolja att steka i

Så gör du:

  1. Skölj skräppetaren noggrant, rulla bladen hårt och skär rullen i tunna strimlor.

  2. Skala och skiva rödlöken och rädisan tunt.

  3. Hetta upp lite rapsolja på låg värme och stek algerna, löken och rädisan försiktigt i cirka 5 minuter. Tillsätt gurkmeja och ingefära mot slutet.

  4. Packa allt i en ren glasburk och fyll på med vinäger tills det täcker.

  5. Förvara mörkt och svalt i cirka två veckor före första provsmakning.

Denna vinägerinläggning på tång, rädisa och rödlök kan bli ett riktigt spännande tillbehör – kanske som syrligt inslag till en fiskrätt, eller som smaktopp på en sallad?

Fler recept med skräppetare (Saccharina latissima)

Lycka till!

Joel Magnusson


söndag 28 november 2010

Kryddblandning med svamp och tång

Kryddblandning med torkad svamp och alger – enkel smakförhöjare till soppor och fisk

Letar du efter ett enkelt sätt att addera umami och havston till din matlagning? Prova att göra en egen kryddblandning med torkad svamp och tång! Blanda en kopp torkad svamp med lika mycket torkade alger – gärna brunalger som exempelvis skräppetare (Saccharina latissima) eller fingertare (Laminaria digitata), som ger djup och fyllighet i smaken.

Denna smakrika blandning kan användas till mycket: – Strö över misosoppa eller löksoppa
– Blanda ner i buljonger och grytor
– Använd som panering till fisk för extra smak och krisp

Tips: Mixa ingredienserna fint i en mixer eller mortel. Förvara torrt och mörkt i en burk med tätslutande lock.

Ett enkelt och naturligt sätt att lyfta dina rätter med havets och skogens smaker!

Några fler recept med Skräppetare

Lycka till i köket!

MVH Joel Magnusson

söndag 24 oktober 2010

Potatis med knöltång

Ett finfint recept med knöltång, potatis samt japansk sojasås......

Ingredienser (4 personer)

- 3 msk japansk soja
- 1 tsk honung
- 3 msk rapsolja
5 -6 potatisar i klyftor
- ca 2 dl rensad och sköljda knöltångstoppar om ca 2-3 cm
- ca 1 kopp vatten
eventuellt lite salt att smaka av med

Värm en tjockbottnad kastrull med olja till stekvärme och stek potatisklytorna gyllenbruna. Tlllsätt knöltång, soja, honung samt vatten och låt blandningen puttra sakta tilll potatisarna är genomkokta. Rör om då och då.

Servera gärna på en skiva grovt rågbröd med ett glas mjölk till

Lycka till!

MVH

Joel

torsdag 16 september 2010

Recept på enkel rörhinna med lite citron

Recept på rörhinna med lite citron och vitpeppar

Enkel rörhinna (Ulva intestinalis) är riktigt god och enkel att använda. Skölj och smaksätt med lite salt och pressad citronsaft. En doft av finmalen vitpeppar passar utmärkt  till. Precis, ingen tillagning behövs utan du äter den rå.

Enkel rörhinna (Ulva intestinalis) ligger i ett emaljerat durkslag och förbereds för sköljning i köket

Vill du inte rulla upp den på en gaffel som pasta så finhackar du den enkelt. Men upprullningen bidrar till en extra dimension av måltiden som gör att det blir lite mer att prata om vid måltiden.

Servera som ett tillbehör till en bit fisk eller en vegetarisk rätt.

Grymt enkelt och gott recept!

MVH

Joel Magnusson

lördag 28 augusti 2010

Kall lasagne med alger

Kall lasagne med havssallat, räkor och citron – en havsinspirerad förrätt

Letar du efter en unik och elegant förrätt till sommarens bjudningar? Denna kalla lasagne med havssallat (Ulva lactuca), räkor och frisk citron är både smakrik, vacker och full av havsnära karaktär. En perfekt entrérätt att förbereda i god tid – och ett utmärkt sätt att använda ätliga alger som grönalg eller rödalgen rödsallat.


Kall lasagne med havssallat, räkor och citron – en havsinspirerad förrätt med ätliga alger. Enkelt, vackert och förberett i god tid.

Ingredienser (4 portioner som förrätt):

– 5 kalla, kokta och väl avrunna lasagneplattor

Fyllning:

– 2 dl finhackad havssallat eller annan grönalg (eller 1,5 dl förvälld rödsallat)
– 15 cm gurka
– 1 liten finhackad silverlök
– 2 msk citronsaft
– 1 msk finrivet citronskal (endast det gula)
– 0,5 dl majonnäs, gräddfil eller crème fraîche
– ca 200 gram skalade, finhackade räkor

Så här gör du:

  1. Rensa och skölj algerna noggrant.

  2. Skala och grovriv gurkan. Pressa ur vätskan med hushållspapper eller ren handduk.

  3. Blanda alla ingredienser till fyllningen.

  4. Varva fyllningen tunt mellan lasagneplattorna.

  5. Täck med plastfolie och låt stå kallt i några timmar.

Vid servering: Skär upp i portionsbitar, gärna "tårtbitar", och toppa med kallpressad rapsolja, flingsalt, rom och finhackad gräslök.

Tips: Se till att både räkor och lök är riktigt finhackade – annars håller lasagnen inte ihop.

En mycket spännande och oväntad havsdoftande förrätt!

Lycka till!

MVH

Joel Magnusson

torsdag 5 augusti 2010

Alger - havets svamp

Hej,

En intressant iakttagelse: Under de år jag har intresserat mig för alger hör man ofta att alger tillskrivs många hälsofördelar. Till exempel sägs det att befolkningen på ön Okinawa blir så gamla för att de äter mycket alger (ca 5–6 % av kosten). Men vid närmare granskning visar sig att det finns många andra faktorer (som kost med mycket grönsaker, fysisk aktivitet, kalorirestriktion, ett starkt socialt liv, användning av rapsolja med höga omega-3-nivåer, och att man äter väldigt lite kött) som samverkar.

Min åsikt är att alger bör ses som "havets svampar" – de är nyttiga men kanske inte den avgörande faktorn för hög ålder. Det viktigaste för mig är att maten är smakrik och spännande.

MVH

Joel


fredag 9 juli 2010

Svenska alger på matbordet

Svenska alger går lika bra att äta som de vi importerar från Asien

Det blir allt vanligare att vi äter alger i takt med det ökande intresset för de asiatiska köken. Speciellt i den japanska matkulturen används alger mycket där några vanliga är Wakame, Nori och Kombu. Vad de flesta dock inte vet är att det växer många alger i det svenska havsbandet som går utmärkt att äta. Till och med är det så att ett par av de arter som japanerna tillverkar noriblad av, faktisk växer även hos oss. En av dessa är rörhinnan som finns längs hela vår kust. I mindre omfattning finns det i Europa kvarlevande traditioner att äta alger bl.a. på Island, i Frankrike och i Storbritannien.

Alger är nyttiga då de i princip är fettfria, har få kalorier samtidigt som de har ett högt innehåll av mineraler, vitaminer och proteiner. Intresset för algernas hälsosamma egenskaper ökar allt mer och en del undersökningar tyder på att de alginater som finns i alger kan minska upptag av vissa tungmetaller i kroppen. Invånarna på den japanska ön Okinawa äter en kost som är mycket riklig på alger och har bland den högsta medellivslängden i världen.

I Sverige finns det flest ätbara alger vid Bohuskusten med ett tiotal arter som lätt kan plockas och tillagas till spännande rätter. I Östersjön är de färre men några finns ända upp i bottniska viken. Algerna delas, efter sin färg, in i olika grupper. Rödalgerna är de som växer djupast, grönalgerna växer vid ytan och brunalgerna däremellan. Det som i Sverige kallas tång är väl oftast olika brunalger. Hela algen tar upp sin näring direkt från det omgivande havet och rötterna är endast till för att hålla dem kvar vid underlaget. Ofta sitter de mycket hårt för att stå emot vågor och strömmar.

En av de vanligaste, och godaste brunalgerna, är knöltången. Den känns lätt igen då den växer i ”ruskor” med sina karaktäristiska luftblåsor som i toppen avslutas med ett tudelat spröt. En annan ätlig brunalg är den stora, upp till 1,5 meter långa, skräppetaren som är platt, bred och lite knölig. Den växer ofta lite djupare än knöltången, men är ändå lätt att hitta. Brunalgerna behöver kokas för att bli mjuka vilket gör att de passar bra i soppor och grytor. Smaken är mild med en dragning åt hav och stekt ägg.

Havssallat är en god och fräsch grönalg som finns längs hela västkusten. Den är djupt grön och en av de absolut finaste matalgerna vi har. Den behöver inte kokas och passar utmärkt som ingrediens i en räkcocktail eller en sallad. Med några droppar citron, och en gnutta salt och peppar, är den god att äta som den är exempelvis som en liten entrérätt.

Purputång är en ätlig rödalg som växer precis vid vattenbrynet på klippor eller stenar och ser ut som en ”hinna” som rör sig i vågorna. I Storbritannien kokas den till en god mix, ”laver bread”, som används till smörgåspålägg. Vid första anblicken av den, där vid strandkanten, kanske man inte tänker på mat men tillagad som laver bread smakar den faktiskt gott. En annan god rödalg är söl eller rödsallad, som finns längs västkusten, men som kan vara lite svårare att hitta.

Det är lätt att själv plocka och tillaga alger men de växer på lite olika sätt och har olika livslängd, vilket man bör ta hänsyn till när man skall välja ut de finaste delarna för matlagning. De största brunalgerna (t.ex. skräppetaren) har sin tillväxt vid basen, och därför är den bästa delen de 10-20 cm närmast skaftet. Mindre arter av brunalgerna (t.ex. knöltången) har sin tillväxt i toppen, vilket innebär att 10 – 15 cm av topparna vanligtvis är de möraste och godaste. För grön- och rödalger är det inga större skillnader mellan olika delar, utan hela växten kan med fördel användas i matlagningen. För att få tag i rödalger som söl kanske man måste snorkla men de övriga får man oftast tag på genom att vada ut en bit.

Ta bort de delar som har påväxter av mindre alger och djur när du grovrensa och klipp ut de bästa bitarna, med en sax, redan vid stranden. Rensa och skölj ordentligt under rinnande kranvatten när du kommit hem. Alger kan förvaras färska några dagar i kylskåp. Efter en lätt förvällning kan de frysas in och har då en hållbarhet på något år i frysen. Ett annat sätt är att breda ut dem på en plåt och torka dem vid 60 – 70 grader i ugnen med luckan på glänt. De relativt tjocka brunalgerna behöver några timmar för att torka medan de tunna grönalgerna är torra mycket snabbare. Torkade brun- och rödalger är hållbara i flera år om de förvaras torrt och mörkt. Grönalger bör dock användas inom ett år.

Plocka alger ur friska vatten där du naturligtvis undviker platser med algblomning och de som finns i närheten av avlopp och hamnar. Plocka där du vet att vattnet är rent och strömmande.

Med alger lagar du spännande rätter. Både genom sin smak och sitt utseende ger de maten en särskild karaktär. I än högre grad gäller detta den arom som algerna tillför en maträtt. Det räcker med att strö lite torkade alger över en fisksoppa så sprider sig en arom av hav runt grytan och tankarna far iväg till skärgårdens kobbar och skär. Nyttigt, kul och med smak av hav – prova en havsinspirerad middag med tång som ingrediens!